Svinabergare & rödlöksmarmelad

  • 2015-09-16

Svinabergare
4 -5 pers

800 g fläskfärs
1 st Gul lök, finhackad
1 klyfta vitlök
¾ dl bladpersilja , hackad
1/2 st citron, skal och saft
1 st ägg
½ dl ansjovis
1 dl ströbröd
1 ½ dl lagrad ost, riven
1 tsk Salt
½ tsk vitpeppar mald, gärna nymald från kvarn
1 dl vatten

Tillagning:
Finhacka löken och fräs i en klick smör. Tillsätt den pressade vitlöken. Låt svalna.

Låt ströbrödet svälla i vattnet. Riv osten, skär ansjovisen i småbitar, riv citronskalet och blanda samman alla ingredienser.
Rör om ordentligt och tillsätt även den avsvalnade lökblandningen.

Forma till små biffar och stek på mellan värme i smör, ett par minuter på varje sida. Går alla tiders att steka färdiga i ugnen.
Goda såväl varma som kalla.

 

Rödlöksmarmelad

3 st rödlök
5 msk Strösocker
1 msk Honung
1 dl Rödvinsvinäger
0.5 dl Rött smakrikt Vin
3 st Lagerblad
8 stVitpepparkorn
1 msk Citronsaft
1 st Stjärnanis
½ Kanelstång

Tillagning:
Smält sockret till ljusbrun karamell. Tillsätt citronsaft, honung, vinäger, rödvin och kryddor. Koka upp.
Skiva rödlöken tunt, lägg i kastrullen med vätskan och låt småbubbla tills den är mjuk. Konsistens som marmelad i ca 15 min.
Rödlöksmarmelad är ett syrligt och sött tillbehör som passar till mycket.