MÖTESPLATS ÅRET RUNT

Strax söder om Kivik, vid grusvägens slut ligger Allé på Österlen. Vi är en destination med gårdshotell, restaurang, matcafé, butik, och ordnar olika event, konferenser, bröllop och fester. Vi har öppet året runt och dukar upp till frukost, fika, lunch och middag för våra gäster. Vi värnar om mathantverk och använder närproducerade råvaror efter säsong.

Sedan vi slog upp dörrarna 2002 har vi arbetat med hållbarhet som en viktig del i vår resa. Oavsett om rapsen står i blom eller om den skånska vintern viner runt knuten är vår filosofi lika enkel som den är utmanande; att erbjuda dig som gäst det bästa av Österlen årets alla dagar. Välkommen till oss!

OM ALLÉ PÅ ÖSTERLEN

Jag startade Allé på Österlen på gården i Svinaberga 2002. Efter att ha arbetat som produktutvecklare inom livsmedelsbranschen och även som kock på ett antal restauranger i Sverige och utomlands ville jag starta upp något eget hemma på Österlen.

Idag känner jag fortfarande samma nyfikenhet, entusiasm, glädje och kärlek till mat och dryck. Det som också driver mig är mötet med människor och att försöka få varje gäst att känna sig extra välkommen. Det är roligt att det lyckats bli så här och det känns oerhört inspirerande att fortsätta resan framåt.

Eva Thuresson

Ägare, Allé på Österlen

HÅLLBARHET

Sedan starten 2002 har hållbarhet varit en del av Allé på Österlen. Vår ambition har alltid varit att det ska genomsyra allt vi gör, från det lilla till det stora. Det innebär att det inte bara är våra råvaror som är lokala och säsongsanpassade. 

Vi har en egen brunn med källvatten som ligger på berggrund en bit från gården. Vi har även installerat bergvärme med värmeåtervinning från kompressorer. Alla våra textilier tvättas av ett lokalt tvätteri. Trädgården är planerad efter säsong och vi smyckar gården både inne och ute med trädgårdens blommor. Vi har ett nära samarbete med lokala möbelföretaget Gärsnäs möbler och där Åke Axelsson har ritat och formgivit våra bord och stolar. I allt vi bygger satsar vi på hållbara naturmaterial som trä och sten, och strävar efter att arkitekturen ska passa in i våra omgivningar.

Vi är stolta över att vinna Simrishamns kommuns arkitekturpris 2022 med motiveringen:

”Allé på Österlen, har stegvis skapat och utvecklat en unik helhetsupplevelse av mat, dryck och besöksmiljö genom en omsorgsfullt genomtänkt ombyggnad av de äldre gårdsbyggnaderna och med en stor känsla för detaljer, lokal modern design, platsen och den ursprungliga gårdsarkitekturen. Med den senaste ombyggnaden har gården fått ett tillskott med sju hotellrum som genom sin utformning berikar helhetsupplevelsen och visar stor respekt för den omgivande natur- och kulturmiljön.”

Bildgalleri

Rulla till toppen